Wat zijn BCAA’s?

Table of Contents

Heb jij je ook wel eens afgevraagd wat BCAA’s nou precies zijn?

Als je supplementen aan het zoeken bent of je staat in de sportschool hoor of zie je vast wel eens de term BCAA voorbij komen. En dan kun je je afvragen wat is dit nou precies? Waarvoor wordt dit gebruikt?

In dit artikel willen we je meer duidelijkheid geven over wat BCAA’s zijn, waarvoor deze worden gebruikt en hoe je dit het beste kan gebruiken.

Wat zijn BCAA’s?

BCAA is een afkorting voor “Branched Chain Amino Acids”. Dit kun je zien als een vertakte keten van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten die ons lichaam nodig heeft om spieren op te bouwen en spieren te herstellen na een intensieve training.

We onderscheiden aminozuren in essentiële aminozuren en niet essentiële aminozuren. De niet essentiële aminozuren worden door ons lichaam zelf aangemaakt en de essentiële kunnen we alleen binnen krijgen door middel van voeding of een supplement.

BCAA bestaat uit drie van deze essentiele aminozuren:

  • Leucine (L-leucine)
  • Isoleucine (L-isoleucine)
  • Valine (L-valine)

Waar zijn BCAA’s goed voor?

Waarom BCAA’s nemen?

  • Gaat verzuring tegen
  • Voorkomt spierafbraak
  • Geeft energie

Gaat verzuring tegen

BCAA’s concentreren zich met name in de spieren, waar ze nodig zijn voor opbouw en herstel van spierweefsel en daarnaast kunnen worden afgebroken voor de productie van energie. Ook zorgen ze voor minder snelle verzuring van de spieren.

Voorkomt spierafbraak

BCAA’s zijn betrokken bij de regulatie van de eiwitsynthese en eiwitstofwisseling. Ze bevorderen de eiwitsynthese terwijl ze de afbraak ervan remmen. Ze zijn essentieel voor de groei reparatie en functionaliteit van de spiercellen.

Geeft energie

Een goede inname van BCAA’s is gunstig voor spiermassa, spierkracht, uithoudingsvermogen en vitaliteit. Je kan ze daarom het beste gebruiken voor- tijdens of na je training. Tekenen van een mogelijk tekort kunnen dan ook duiden op afname spierkracht, een gebrek aan energie en uithoudingsvermogen en concentratie. Zoals je eerder hebt kunnen lezen concentreren ze zich in de spieren waar ze ook afgebroken kunnen worden om te dienen als energie.

Hoe krijg ik BCAA’s binnen?

Je vindt ze ook als bron in vlees, vis, gevogelte, eieren, zuivel, bonen, noten, zaden.

Je kan BCAA’s ook nemen als supplement. Wij hebben voor jou alvast wat producten uitgezocht die je kunnen helpen tijdens het trainen.

Conclusie

Je kunt BCAA’s uit je voeding halen, maar ze worden niet aangemaakt door je lichaam zelf. Ze zijn essentiële aminozuren die bij kunnen dragen aan een beter resultaat op gebied van spiergroei en herstel. Ze gaan verzuring tegen en voorkomen spierafbraak. Als supplement kun je BCAA’s het beste gebruiken voor- tijdens of na het trainen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Close ✕

filtering

Geselecteerde filters:

Categorie

Prijs

Winkels

Merken